Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Zielone odświeżenie – Mięta
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Dieta > Zielone odświeżenie – Mięta
Dieta

Zielone odświeżenie – Mięta

M. Madej
Ostatnia aktualizacja: 2025-04-28 21:56
M. Madej
Udostępnij
6 min czytania
Liście mięty
Udostępnij

Któż z nas nie zna smaku mięty? To niesamowite ziele towarzyszy nam niemalże każdego dnia. Miętę możemy spotkać w przydomowym ogródku lub na balkonie, zarówno jako roślinę ozdobną jak i użytkową, wykorzystywaną niezwykle często w kuchni. Nazwa gatunku wywodzi się z mitologii greckiej, od imienia nimfy, Minthe, którą żona Hadesa Persefona, z zazdrości o męża, zamieniła w roślinę. Pomimo bogatej historii, sięgającej czasów starożytnych i dużego rozpowszechnienia mięty, niewiele osób zna wszystkie jej właściwości i zastosowania.

Spis treści
Mięta pieprzowaWłaściwości mięty pieprzowejZastosowanie mięty pieprzowejMięta w kosmetologiiMięta w medycynie naturalnejMięta w kuchniMięta pieprzowa – skutki uboczne

Mięta pieprzowa

Najpopularniejszy gatunek mięty – mięta pieprzowa (Menthapiperita L.) jest „mieszańcem” powstałym ze skrzyżowania mięty zielonej (M. viridis) i mięty wodnej (M. aquatica). Jest rośliną niezwykle łatwą w uprawie, zimoodporną, znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu, głównie dzięki dużej zawartości olejku eterycznego. Jednak obecnie coraz większą popularnością cieszą się także inne gatunki, takie jak mięta imbirowa, czekoladowa, wonna czy długolistna, których ilość szacuje się na około 40. Większość z nich uprawiana jest głównie ze względu na walory smakowe i estetyczne, jednak warto pamiętać również o ich zastosowaniu leczniczym.

Właściwości mięty pieprzowej

Swoje właściwości mięta zawdzięcza niezwykle bogatemu składowi chemicznemu. Liście mięty pieprzowej dostarczają nie tylko dużej ilości olejku eterycznego, bogatego w mentol, ale również witamin (A, C, D, z grupy B), minerałów (żelazo, mangan, wapń), fitoncydów (działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe), karotenu (naturalny immunostymulant), rutyny, cyneolu, kwasów organicznych czy garbników. Obecność wielu substancji czynnych tłumaczy szeroką gamę leczniczych zastosowań tego surowca.

Zastosowanie mięty pieprzowej

Miętę wykorzystuje się przede wszystkim jako składnik preparatów stosowanych w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, takich jak niestrawność, bóle brzucha i nudności. Dodatkowo ma ona także działanie rozkurczowe i żółciopędne. Ponadto, uważa się, że zarówno w połączeniu z cytryną jak i sama, pomaga w utracie masy ciała. Efekt ten wynika z kilku mechanizmów:

  • wdychanie olejku miętowego zmniejsza apetyt i tłumi głód,
  • przetwory mięty przyspieszają tempo procesów metabolicznych,
  • dostarczają niezbędnych witamin,
  • usuwają nadmiar płynów z organizmu.

Ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego, garbników oraz fitoncydów, karotenu i rutyny, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i łagodzi objawy przeziębienia. Olejek miętowy można również znaleźć w licznych preparatach do inhalacji, a także w rozgrzewających maściach lub wcierkach, stosowanych w celu łagodzenia objawów zapalenia zatok, przeziębienia i grypy. Zwraca się również uwagę na jej działanie przeciwgrzybicze obejmujące grzyby z rodzaju Candida oraz dermatofity i grzyby pleśniowe.

Mięta w kosmetologii

Obecnie mięta wykorzystywana jest bardzo szeroko w kosmetologii i przemyśle kosmetycznym. Ze względu na swoje właściwości kojące, chłodzące i intensywny zapach, dodawana jest do wielu produktów do pielęgnacji skóry. Najczęściej można ją znaleźć w różnych żelach i piankach oczyszczających do mycia, pomadkach do ust, kremach czy preparatach do leczenia trądziku.Oprócz tego stosuje się ją w produktach do pielęgnacji włosów, w produkcji perfum, wód kolońskich oraz świec zapachowych. Nikt z nas nie wyobraża sobie również higieny jamy ustnej bez mięty i mentolu. Pasty i nici do zębów, płyny do płukania ust, gumy do żucia i inne produkty pomagające pozbyć się nieświeżego oddechu zawierają mentol, który nie tylko maskuje nieprzyjemny zapach, ale także usuwa bakterie, które go powodują. Udowodniono, iż picie herbaty miętowej i żucie świeżych liści ma działanie antybakteryjne, zmniejszające ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej.

Mięta w medycynie naturalnej

W medycynie naturalnej działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulające i przeciwzapalne mięty wykorzystywane jest do łagodzenia zmian skórnych w przebiegu ospy wietrznej oraz opryszczki, a aromaterapia „miętowa” stosowana jest w celu złagodzenia stresu i rozdrażnienia, nerwobóli, a nawet dolegliwości towarzyszących migrenie.Ze względu na bogactwo substancji czynnych, mięta nadal pozostaje w kręgu zainteresowania naukowców, a najnowsze badania wskazują na jej potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, chroniące przed skutkami radioterapii i poprawiające wydolność organizmu.

Mięta Pieprzowa - Zioła w Tabletkach

Mięta Pieprzowa

Suplement Diety

  • 500 mg suszonych liści mięty w jednej tabletce
  • Wspomaga zdrowie jelit, żołądka i układu pokarmowego

Sprawdź

Mięta w kuchni

Oczywiście nie sposób zapomnieć o zastosowaniu kulinarnym tego surowca. Głównie dzięki zawartości wonnego mentolu,mięta jest wykorzystywana jako dodatek do różnego rodzaju potraw,wyrobów cukierniczych,koktajli, lodów oraz lemoniad, cieszących się wzięciem szczególnie w upalne dni.

Mięta pieprzowa – skutki uboczne

Pomimo, iż mięta jest uważana za surowiec bezpieczny i powszechnie stosowany, to nie jest pozbawiona działań niepożądanych. Skutki uboczne zwykle wywołuje skoncentrowana forma przetworzonego surowca – olejek miętowy, który w zbyt wysokim stężeniu ma działanie silnie drażniące. Krople żołądkowe na bazie mięty, zmniejszające ból brzucha, zażyte w zbyt dużej ilości mogą wywołać wymioty, biegunkę, powodować senność, zaburzenia równowagi, ospałość i apatię. Z kolei picie dużej ilości naparu z mięty może wywołać działanie przeczyszczające, zaburzenia snu czy spadek poziomu glukozy we krwi. Dlatego podobnie jak w przypadku każdego innego surowca roślinnego przed jej zastosowaniem warto poradzić się lekarza lub farmaceuty.

  1. Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
  2. Kędzia A. Działanie olejku z mięty pieprzowej na bakterie beztlenowe. Postępy Fitoterapii 2007; 4: 182-186.
  3. Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J ClinGastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
  4. Mystkowska I, Zarzecka K, Baranowska A, GugałaM. Mięta pieprzowa (Menthapiperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych.Herbalism, 2016; 1 (2): 117.
  5. Najda A. Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Chemical composition and antioxidant activity of extracts from Mentha x piperita L. Post. Fitoter. 2017; 18 (4): 251–258.

Zobacz również

Lukrecja – czarna moc natury

Acerola – źródło witaminy C

Kwasy omega-3 i omega-6 – zdrowie z morza i z lądu

Zdrowie z natury – czarnuszka siewna

Karczoch zwyczajny – naturalna pomoc dla wątroby i trawienia

TAGI:mięta pieprzowa
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł XI Sympozjum i Targi Zielarskie w Warszawie już za nami!
Następny artykuł Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Borówka Czernica
Po zdrowie do lasu – borówka czernica
Naturalne zdrowie
Beta-karoten w marchwi
Beta-karoten – naturalna tarcza dla zdrowia, skóry i wzroku
Naturalne zdrowie
Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle
Zielona Kawa
Zielona kawa – naturalny sposób na energię
Dieta

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?