Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Zielona kawa – naturalny sposób na energię
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Dieta > Zielona kawa – naturalny sposób na energię
Dieta

Zielona kawa – naturalny sposób na energię

D. Modnicki
Ostatnia aktualizacja: 2025-04-28 21:55
D. Modnicki
Udostępnij
3 min czytania
Zielona Kawa
Udostępnij

Pod pojęciem kawy najczęściej rozumie się napój przyrządzany przez ekstrakcję zwykle palonych nasion gatunków kawy – Coffea arabica L. lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner = Coffea robusta L. Linden, Rubiaceae. Procesowi obróbki termicznej kawa zawdzięcza swój aromat, smak zależny jest od obecności związków o charakterze polifenolowym, głównie pochodnych kwasu cynamonowego – kwasu kawowego i kwasu chlorogenowego. Właściwości pobudzające ośrodkowy układ nerwowy ma alkaloid purynowy, kofeina. Ostatnio na rynku pojawiają się produkty sporządzane na bazie zielonej kawy – powstają one w procesach technologicznych pomijających klasyczne palenie kawy (obróbkę termiczną ziaren). Właściwości zielonej kawy znane są już od pewnego czasu, ale w ostatnich latach stały się przedmiotem intensywnych badań. [1]

Spis treści
Zielona kawa – naturalne źródło kwasu chlorogenowegoWłaściwości zdrowotne zielonej kawyZielona kawa a przyswajanie glukozy i odchudzanieZielona a palona – różnice w składzie i działaniuBezpieczeństwo zielonej kawy – na co uważać?

Zielona kawa – naturalne źródło kwasu chlorogenowego

Zielona kawa jest bogatym źródłem kwasu chlorogenowego [1, 3], substancji o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających, wpływającej także wspomagająco na procesy towarzyszące odchudzaniu [3, 4, 5].

Właściwości zdrowotne zielonej kawy

Według niektórych danych piśmiennictwa kwas chlorogenowy obniża ciśnienie tętnicze krwi i może być pomocny w zwalczaniu łagodnego nadciśnienia [2]. O znaczeniu przeciwutleniaczy w prewencji chorób określanych jako cywilizacyjne napisano wiele prac, wiele miejsca temu zagadnieniu poświęcono w popularnych publikacjach, dostępnych także w zasobach internetowych. Nie tylko kwas chlorogenowy, ale i inne pochodne kwasu cynamonowego wykazują działanie antyoksydacyjne [6].

Zielona kawa a przyswajanie glukozy i odchudzanie

Substancje te hamują także aktywność  pewnych enzymów, co pozwala na powiązanie obecności kwasu chlorogenowego w pożywieniu ze zmniejszonym przyswajaniem glukozy [3, 7].

Zielona a palona – różnice w składzie i działaniu

Ponieważ znacznie bardziej popularnym produktem jest kawa palona, stąd zrozumiałe wydaje się zainteresowanie badaczy porównaniem obu produktów, tego rodzaju prace także spotyka się w literaturze [8]. Skład wyciągów z kawy jest zależny od metody i warunków ekstrakcji [9]. Potencjalny użytkownik tego rodzaju specyfików zwykle nie jest w stanie przeprowadzić w warunkach domowych ekstrakcji surowca w sposób zapewniający odpowiednią zawartość składników czynnych. Poza tym, w odróżnieniu od tradycyjnie stosowanej kawy (palonej), jej wariant nie poddany paleniu (zielona kawa) nie posiada walorów smakowych, które uzasadniałyby jej spożywanie w postaci naparów (tego rodzaju produkty określane są jako niesmaczne).

Bezpieczeństwo zielonej kawy – na co uważać?

Należy mieć także świadomość, że nabywając bezpośrednio surowiec nieprzetworzony (nasiona kawy) można wejść w posiadanie produktu zanieczyszczonego (na różnych etapach wytwarzania) bardzo toksycznymi produktami przemiany materii grzybów pleśniowych [10]. Problem ten nie powinien mieć miejsca, jeżeli finalny produkt otrzymano w warunkach przemysłowych  (z uwagi na rygorystyczne kontrole jakości na każdym etapie wytwarzania). Jakość nabywanych produktów spożywczych, w tym suplementów diety ma bezpośredni związek z zagadnieniami bezpieczeństwa ich stosowania i nie zawsze samodzielna obróbka surowca, w warunkach domowych pozwala na zachowanie standardów jakości wymaganych dla produktu.

  1. FARAH, Adriana, et al. Chlorogenic acids from green coffee extract are highly bioavailable in humans. The Journal of nutrition, 2008, 138.12: 2309-2315.
  2. WATANABE, Takuya, et al. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clinical and experimental hypertension, 2006, 28.5: 439-449.
  3. THOM, Erling. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. Journal of International Medical Research, 2007, 35.6: 900-908.
  4. ONAKPOYA, Igho; TERRY, Rohini; ERNST, Edzard. The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Gastroenterology research and practice, 2011, 2011.
  5. SHIMODA, Hiroshi; SEKI, Emi; AITANI, Michio. Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice. BMC complementary and alternative medicine, 2006, 6.1: 9.
  6. IWAI, Kazuya, et al. In vitro antioxidative effects and tyrosinase inhibitory activities of seven hydroxycinnamoyl derivatives in green coffee beans. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52.15: 4893-4898.
  7. NARITA, Yusaku; INOUYE, Kuniyo. Inhibitory effects of chlorogenic acids from green coffee beans and cinnamate derivatives on the activity of porcine pancreas α-amylase isozyme I. Food Chemistry, 2011, 127.4: 1532-1539.
  8. DAGLIA, Maria, et al. In vitro antioxidant and ex vivo protective activities of green and roasted coffee. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000, 48.5: 1449-1454.
  9. NAIDU, M. Madhava, et al. Studies on extraction and antioxidant potential of green coffee. Food Chemistry, 2008, 107.1: 377-384.
  10. BATISTA, Luis Roberto, et al. Toxigenic fungi associated with processed (green) coffee beans (Coffea arabica L.). International Journal of Food Microbiology, 2003, 85.3: 293-300.

Zobacz również

Karczoch zwyczajny – naturalna pomoc dla wątroby i trawienia

Zielone odświeżenie – Mięta

Zielona herbata – wpływ na zdrowie, metabolizm i koncentracji

Lukrecja – czarna moc natury

Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego

TAGI:robustazielona kawa
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł Melisa lekarska – naturalne wsparcie dla układu nerwowego
Następny artykuł Odporność przez cały rok Odporność przez cały rok
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle
Melisa lekarska – naturalne wsparcie dla układu nerwowego
Zioła
Wierzbownica – ziele, które dba o zdrowie od środka
Zioła
Sercu z pomocą
Sercu z pomocą – zioła wspierające układ krążenia
Naturalne zdrowie

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?