Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Zielona herbata – wpływ na zdrowie, metabolizm i koncentracji
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Dieta > Zielona herbata – wpływ na zdrowie, metabolizm i koncentracji
Dieta

Zielona herbata – wpływ na zdrowie, metabolizm i koncentracji

A. Szewczyk
Ostatnia aktualizacja: 2025-04-28 20:57
A. Szewczyk
Udostępnij
5 min czytania
Zielona herbata
Udostępnij

Herbata chińska (Camellia sinensis L.) to obok kawy jeden z najbardziej powszechnych napojów na świecie. Jej geograficzne pochodzenie sięga aż do obszarów Azji, Afryki oraz południowych Chin.

Spis treści
Jakie substancje zawiera zielona herbata?Właściwości zielonej herbatyZastosowanie w lecznictwie:Zastosowanie w kuchniZastosowanie w kosmetyce

Surowcem zielarskim są młode górne liście, które poddaje się działaniu gorącej pary wodnej (powoduje ona unieczynnienie enzymów) i suszeniu, następnie się je rozdrabnia. W celu otrzymania herbaty czerwonej i czarnej podlegają one dodatkowo procesowi fermentacji, po czym ponownie się je suszy. Z kolei herbata biała i żółta otrzymywane są z wysuszonych niedojrzałych pączków kwiatowych.

Jakie substancje zawiera zielona herbata?

W skład surowca zielarskiego wchodzą: w znacznych ilościach polifenole, białka, węglowodany (cukry proste i skrobia), kwasy organiczne (kwas szczawiowy, jabłkowy, fumarowy, cytrynowy i inne), tłuszcze, substancje lotne oraz chlorofil i karotenoidy. Występują w nim także kumaryny, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, C, K, PP), związki mineralne (związki magnezu, żelaza, wapnia, miedzi, manganu, jodu, fluoru i krzemu), ksantyna, paraksantyna, lecytyna, adenina, hipoksantyna. Wśród aromatycznych substancji wymienia się: geraniol, linalol, tlenek linalolu, nerolidol oraz jasmon. Substancje te wpływają na to, jak smakuje i jaki ma zapach napar z liści herbaty.

Herbata zielona jest szczególnie bogata w polifenole. Wśród nich podaje się jako główne związki przede wszystkim katechiny: epikatechinę (EC), galusan epikatechiny (ECG), epigallokatechinę (EGC) oraz w znacznej ilości galusan epigallokatechiny (EGCG). Obecne są także flawonoidy: kwercetyna i kemferol oraz kwasy fenolowe (kwas galusowy, kawowy, chlorogenowy). Spośród alkaloidów purynowych występują: kofeina, teobromina i teofilina. W odróżnieniu do herbaty czarnej w herbacie zielonej przeważają katechiny względem tearubigin i teaflawin.

Dodatkowo w liściach czarnej herbaty odkryto obecność teaniny (5-N-etyloamidu kwasu glutaminowego). Substancja ta działa antagonistycznie w odniesieniu do kofeiny. Stanowi ona marker jakości herbaty.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata posiada następujące właściwości:

  • ułatwia koncentrację,
  • poprawia pamięć,
  • obniża ryzyko zawału serca,
  • chroni przed powstawaniem zakrzepów i miażdżycy tętnic,
  • obniża poziom cholesterolu
  • wpływa na ciśnienie krwi,
  • reguluje poziom cukru we krwi u ludzi zdrowych,
  • służy w profilaktyce nowotworowej,
  • wspomaga leczenie chorób infekcyjnych,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • przyspiesza przemianę materii.

Działanie przeciwnowotworowe zawdzięcza obecności galusanu epigalokatechiny (EGCG). Uważa się, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka.

Herbata zielona posiada działanie pobudzające, jeśli jest parzona 3 minuty (wtedy jest dużo teiny, czyli kofeiny w roztworze). Przy dłuższym parzeniu słabnie działanie pobudzające, gdyż wydziela się wtedy dużo garbników, a te tworzą z teiną połączenia ograniczające jej działanie.

Teina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, poprawia koncentrację i znosi zmęczenie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest pomocna w niestrawności. Teobromina działa natomiast moczopędnie.

Zarówno herbata zielona jak i czarna  korzystnie wpływają na przemianę tłuszczową, zmniejszają uczucie głodu i pobudzają powstawanie ciepła w organizmie, co zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. Swoje właściwości antyoksydacyjne zawdzięczają polifenolom. Ze względu na działanie przeciwutleniające może być stosowana w diecie przeciwmiażdżycowej, cukrzycowej i przeciwnowotworowej oraz może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.

W herbacie odkryto dodatkowo teaninę, która poprawia nastrój, zmniejsza objawy stresu i uspokaja.

Działania niepożądane:

Spożycie nadmiernych ilości herbaty skutkuje bezsennością, bólem głowy i brakiem skupienia.

Przeciwwskazania:

Przeciwwskazana jest u chorych na wrzody, u  ludzi starszych ze względu na zaparcia i niepolecana u kobiet w ciąży i karmiących, gdyż osłabia wchłanianie cynku i żelaza.

Zastosowanie w lecznictwie:

Napar z zielonej herbaty: herbatę w ilości 1 łyżeczki zalać wodą o temperaturze do 80°C i zaparzyć pod przykryciem przez 3 minuty. Napar działa oczyszczająco, wspomaga odchudzanie, spowalnia proces starzenia oraz poprawia koncentrację.

Susz z zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie wydłużając czas o  jedną minutę.

Zastosowanie w kuchni

Stanowi podstawowy napój w naszych domach. W niektórych krajach picie herbaty to ceremonia. Można nasączać nią torty, ciasta. Wzbogacona o przyprawy lub owoce posiada dodatkowe walory smakowe.

Zastosowanie w kosmetyce

Herbata zielona wchodzi w skład wielu kosmetyków ze względu na aromat i działanie farmakologiczne. Stanowi także komponent kremów przeciwzmarszczkowych, gdyż zawiera polifenole, które hamują procesy starzenia. Okłady z esencji herbaty czarnej np. pod oczy zmniejszają obrzęki, zaczerwienienia i łagodzą podrażnienia. Surowiec wchodzi w skład żelów do pielęgnacji skóry powiek i okolic oczu w połączeniu ze zielem świetlika.

  1. www.researchgate.net/profile/Judyta_Juranek2/publication/260871985_Some_aspects_curative_effects_of_green_tea/links/0046353b2214a83266000000.pdf
  2. Ostrowska J.: Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów. Gazeta Farmaceutyczna 2008 (10); 1: s. 46-50
  3. Ostrowska J., Łuczaj W., Skrzydlewska E.: Porównanie właściwości antyoksydacyjnych czarnej i zielonej herbaty. Bromat. Chem. Toksykol., 2005; 38(3): s. 211-221
  4. Urbanik M.: Herbata – lek i używka. Farmacja Polska. 2000; 56(24): s. 1153-1157
  5. www.ptf.content-manager.pl/pub/File/wydawnictwa/bromatologia/4_08/Bromat%204%20s.%200976-0980.pdf
  6. Zhu M, Xiao P.G., Quantitative analysis of active con-stituents of green tea. Phytother Res 1991; 5:239
  7. Juneja LR, Chu D-C, Okubo T i wsp. L-theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends Food Sci Technol 1999 (10): s. 199-204
  8. M Kania, J Baraniak – Post. Fitoter, 2011 – postepyfitoterapii.pl

Zobacz również

Zielone odświeżenie – Mięta

Kwasy omega-3 i omega-6 – zdrowie z morza i z lądu

Acerola – źródło witaminy C

Ananas – właściwości prozdrowotne

Zielona kawa – naturalny sposób na energię

TAGI:herbata chińskazielona herbata
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację
Następny artykuł Ananas – właściwości prozdrowotne
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle
Melisa lekarska – naturalne wsparcie dla układu nerwowego
Zioła
Wierzbownica – ziele, które dba o zdrowie od środka
Zioła
Sercu z pomocą
Sercu z pomocą – zioła wspierające układ krążenia
Naturalne zdrowie

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?