Wśród składników żywności szczególne zainteresowanie mogą budzić tłuszcze, a więc estry wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) z glicerolem. Tłuszcze to przede wszystkim materiał energetyczny, ale kwasy tłuszczowe pełnią także funkcje budulcowe (obok białek są składnikami błony otaczającej każdą komórkę w organizmie człowieka), mają także znaczenie jako regulatory różnych reakcji biochemicznych w ramach metabolizmu człowieka. Substancjami o największym znaczeniu w tej grupie są nienasycone kwasy tłuszczowe, a więc te, które posiadają co najmniej jedno podwójne wiązanie między atomami węgla.
Biorąc pod uwagę zależność działania od budowy tych związków, istotne znaczenie ma lokalizacja wiązania podwójnego w cząsteczce. Zwyczajowy sposób określania pozycji atomów węgla w cząsteczce kwasów opiera się na alfabecie greckim, atom alf to np. pierwszy atom węgla, sąsiadujący z grupą karboksylową (funkcyjną kwasu), atom beta – to kolejny itd. Kluczowe jest umiejscowienie wiązania podwójnego względem atomu znajdującego się na przeciwległym końcu łańcucha, jest on umownie określany jako omega, gdyż jest to ostatnia litera alfabetu greckiego.
Spotykane oznaczenia: kwasy omega-3 czy kwasy omega-6 oznaczają, że wiązanie podwójne (jeżeli jest ich więcej, to pierwsze z nich) znajduje się przy 3 lub odpowiednio 6 atomie węgla. Zarówno jedna, jak i druga grupa kwasów ma wyraźny wpływ na utrzymanie zdrowia całego organizmu. Wiele z tych kwasów albo nie jest syntetyzowana w organizmie, albo (częściej) produkcja nie pokrywa zapotrzebowania i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Z tego względu zbiorczo określa się je jako witaminę F lub częściej, jako NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe).
Do kwasów omega-3 należą: kwas alfa-linolenowy, zawierający trzy wiązania podwójne, kwas eikozapentaenowy (EPA) o pięciu wiązaniach podwójnych i kwas dokozaheksaenowy (DHA) z sześcioma wiązaniami podwójnymi. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim oleje pochodzenia zwierzęcego (z ryb: dorsza, łososia), a także nasiona lnu (kwas alfa-linolenowy). Kwasy omega-6 nie są syntetyzowane w organizmie człowieka lub wytwarzane są w małych ilościach, są to przede wszystkim: kwas linolowy z dwoma wiązaniami podwójnymi, kwas gamma-linolenowy (o trzech wiązaniach podwójnych), kwas arachidonowy (z czterema wiązaniami podwójnymi). Kwasy omega-6 zawarte są przede wszystkim w tłuszczach roślinnych otrzymywanych z nasion wiesiołka, ogórecznika, czy słonecznika. Prekursorami niezwykle ważnych substancji są dwa kwasy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).
Kwas eikozapentaenowy jest związkiem o dużej aktywności biologicznej, wykazuje m.in. działanie przeciwmiażdżycowe [1], przeciwzapalne [2]. Kwas dokozaheksaenowy wykazuje wielokierunkowe, korzystne działanie na układ odpornościowy [3], wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i ich struktury biorące udział w transporcie jonów (tzw. pompa sodowa) [4].
Kwas dekozaheksaenowy odgrywa podobnie ważną rolę jak EPA, wykazuje szereg działań, korzystnych dla zdrowia [5]. Zwykle doniesienia literaturowe dotyczą obu kwasów opisywanych łącznie, co wiąże się z występowaniem tych substancji w tych samych źródłach, a także zbliżoną aktywnością [6, 7]. Według doniesień piśmiennictwa oba kwasy wykazują działanie przeciwbakteryjne wobec szczepów odgrywających rolę w zakażeniach żywności [8]. Codzienne spożycie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe może być kłopotliwe dla osób, które nie gustują w produktach rybnych lub w ogóle nie tolerują smaku oleju. W takiej sytuacji przyjmowanie substancji oleistych w formie kapsułek wydaje się być uzasadnionym rozwiązaniem.
- DYERBERG, J., et al. Eicosapentaenoic acid and prevention of thrombosis and atherosclerosis?. The Lancet, 1978, 312.8081: 117-119.
- BABCOCK, T.; HELTON, W. S.; ESPAT, N. Joseph. Eicosapentaenoic acid (EPA): an antiinflammatory ω-3 fat with potential clinical applications. Nutrition, 2000, 16.11: 1116- 1118.
- KELLEY, D. S., et al. Docosahexaenoic acid ingestion inhibits natural killer cell activity and production of inflammatory mediators in young healthy men. Lipids, 1999, 34.4: 317-324.
- TURNER, Nigel; ELSE, Paul L.; HULBERT, A. J. Docosahexaenoic acid (DHA) content of membranes determines molecular activity of the sodium pump: implications for disease states and metabolism. Naturwissenschaften, 2003, 90.11: 521-523.
- HORROCKS, Lloyd A.; YEO, Young K. Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacological research, 1999, 40.3: 211-225.
- YAQOOB, Pala, et al. Encapsulated fish oil enriched in alpha-tocopherol alters plasma phospholipid and mononuclear cell fatty acid compositions but not mononuclear cell functions. European journal of clinical investigation, 2000, 30.3: 260-274.
- LO, Chong-Jeh, et al. Fish oil decreases macrophage tumor necrosis factor gene transcription by altering the NFκB activity. Journal of Surgical Research, 1999, 82.2: 216-221.
- SHIN, Seung Yong, et al. Antibacterial activity of bioconverted eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) against foodborne pathogenic bacteria. International journal of food microbiology, 2007, 113.2: 233-236.