Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) jest silnie rozkrzewionym półkrzewem dorastającym do 40-80 cm wysokości. Posiada drewniejące u podstawy, w pierwszym roku rozwoju wyraźnie czterokanciaste łodygi [7, 17]. Liście ma długoogonkowe, wąskoeliptyczne lub lancetowate [7, 13]. Młode liście są silnie owłosione i mają barwę srebrzystoszarą [7, 19]. Kwiaty są dwuwargowe, zebrane w nibyokółki tworzą luźne kłosowate kwiatostany. Owocem jest rozłupnia, rozpadająca się na cztery rozłupki [24, 29]. W obrębie gatunku Salvia officinalis L. wyróżnia się trzy podgatunki: szałwię lawendolistną, (Salvia officinalis subsp. lavandulifolia Gams), szałwię mniejszą (Salvia officinalis subsp. minor Gams) i szałwię właściwą (Salvia officinalis subsp. maior Gams) [13].
Pochodzenie surowca
Szałwia lekarska jest charakterystyczna dla naturalnych zbiorowisk aromatycznych krzewów i roślin zielnych, występujących w południowej części Półwyspu Bałkańskiego. Naturalnie rośnie także na terenie Azji Mniejszej i Syrii [7, 20]. Ze względu na duże zapotrzebowanie na surowiec, szałwia lekarska jest uprawiana niemal w całej Europie, jak również w Azji i Ameryce Północnej [11, 20, 21]. W Polsce na większą skalę uprawa szałwii zapoczątkowana została po pierwszej wojnie światowej [24]. Nazwa rodzajowa rośliny pochodzi od łacińskiego „salvere”, oznaczającego leczyć [15]. Szałwia w czasach antycznych była symbolem zdrowia i długowieczności [22]. Pisali o niej m.in. Hipokrates z Kos, Pliniusz Starszy i Dioskorides. Starożytni stosowali winne odwary z liści szałwii na „choroby kobiece”, sok z liści jako środek moczopędny, a plastry w leczeniu trudno gojących się ran i krwotoków [15, 20]. Roślinę stosowano w celu zniesienia zmęczenia i senności [3]. Wraz z rozwojem imperium rzymskiego i rozpowszechnieniu się zakonów jej uprawa (początkowo w ogrodach przyklasztornych) w IX wieku dotarła do środkowej Europy [20]. W średniowieczu uważało szałwię za jedną z najważniejszych roślin leczniczych. Przez wieki sądzono, że zapewnia nieśmiertelność. Uważano ją za ambrozję [19].
Surowiec zielarski
Surowcem zielarskim jest liść szałwii lekarskiej – Salviae folium i ulistnione szczyty pędów, zebrane z roślin niekwitnących, wysuszone w temperaturze do 35˚C [13]. Surowiec wyróżnia się silnym, aromatycznym kamforowym zapachem i gorzkim, ściągającym smakiem [2, 27]. Zawiera od 1 do 2,5% olejku eterycznego [27]. Do głównych składników olejku należą: a-tujon (2-46%) b-tujon (2,5-30%), kamfora (do 8%), 1,8-cyneol (2-30%), wiridiflorol (3-9%). W mniejszych ilościach występują: kamfen, felandren, a-pinen, b-pinen, borneol, octan bornylu, a-humulen, b-kariofilen, b-myrcen, linalol i octan linalolu [13, 30]. Ze względu na toksyczne działanie tujonu należy zachować szczególną ostrożność w stosowaniu wewnętrznym surowca i stosować się ściśle do wskazań. Liść szałwii zawiera także garbniki katechinowe, fenolokwasy, z dominującym kwasem rozmarynowym, flawonoidy m.in. apigenina, luteolina, genkwanina, skutelareina [6, 14, 16], saponiny triterpenowe (kwas oleanolowy, ursolowy), polisacharydy (arabinogalaktan, glukouroksylan), gorzkie laktony diterpenowe (karnozol, kwas karnozolowy, rosmanol), związki mineralne, witaminy [2, 5, 13, 18, 26].
Działanie surowca
Surowiec ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne oraz przeciwpotne. Wykazuje również właściwości hipoglikemiczne i w pewnym stopniu estrogenne [17]. Szałwia stosowana jest w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, przy zapaleniu dziąseł, a także na trudno gojące się rany, uszkodzenia skóry, oparzenia i owrzodzenia [17]. Przeciwzapalne działanie surowca wykorzystuje się do łagodzenia objawów stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Zastosowanie w lecznictwie
Wyciągi z liści łagodzą bóle brzucha, nudności, wymioty oraz poprawiają perystaltykę jelit. Zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych, zmniejszają krwawienia i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, redukują gromadzenie się gazów w jelitach, zapobiegają wzdęciom, usprawniając w ten sposób funkcjonowanie przewodu pokarmowego [17, 28]. Wyciągi z ziela i liści szałwii wykazują również działanie antyoksydacyjne [10, 25]. Szałwia ułatwia odkrztuszanie i stosowana jest w kaszlu i zapaleniu oskrzeli. Działa pomocniczo w stanach przedcukrzycowych lub w początkowych stadiach choroby, ponieważ łagodnie obniża poziom cukru we krwi [9, 18]. Zmniejsza laktację. Wyciągi alkoholowe z liści szałwii wykazują silne działanie przeciwpotne, które ujawnia się dosyć szybko po ich zastosowaniu, (już po 2-3 godzinach) i utrzymuje od jednego do trzech dni [18, 28].
Zastosowanie w kosmetyce
Olejek szałwiowy jest składnikiem past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, mydeł i szamponów. Tworzy kompozycje typowo męskich wód kolońskich i toaletowych [32]. Maseczki z liści polecane są do cery tłustej, trądzikowej [1]. Kompresy z naparem z szałwii wzmacniają cebulki, zapobiegają wypadaniu włosów i usuwają łupież. Działają przeciwzapalnie na skórę głowy, przeciwdziałają przetłuszczaniu się włosów i nadają im puszystość [1]. Świeże liście szałwii wkładane do obuwia są skutecznym sposobem na odświeżenie przy nadmiernym poceniu się stóp [8].
Zastosowanie w kuchni Jako przyprawa używane są suszone lub świeże liście szałwii. Mają one silny korzenny aromat i cierpko-gorzki smak, zwłaszcza suszone liście, dlatego też należy używać ich w małych ilościach [12]. Szałwię stosuje się do przyprawiania tłustych mięs. Dodawana jest także do wędlin, ryb, pasztetów. Służy także do aromatyzowania masła i octu szałwiowego. Świeże liście mogą być składnikiem sosów do sałatek i surówek [23]. Od dawna znane są właściwości konserwujące liści szałwii [32]. Do II wojny światowej olejek szałwiowy miał zastosowanie głównie do konserw mięsnych [11]. Współcześnie również ze względu na działanie przeciwutleniające, szałwię dodaje się do marynat mięsnych [4, 31].
- Anioł- Kwiatkowska J., 1992: Rośliny kosmetyczne. WSiP, Warszawa, 198.
- Borkowski B., 1974: Zarys farmakognozji. PZWL, Warszawa, 376-381.
- Bühring U., 2010: Wszystko o ziołach. Świat Książki, Warszawa, 214-217.
- Calikoglu E., Kiralan M., Bayrak A., 2009: Effect of direct aplications of sage (Salvia officinalis) leaves on oxidative stability of sunflower oil during accelerated storage. Journal of Food Quality 5 (32), 566-576.
- Capek P., Hribalowa V., 2004: Water-soluble polysaccharides from Salvia officinalis L. possessing immunomodulatory activity. Phytochemistry 13, 1983-1992.
- Cisowski W., Fecka I., Mazur A., 2002: Kwas rozmarynowy, ważny składnik terapeutyczny niektórych surowców roślinnych. Postępy Fitoterapii 1-2, 20-25.
- Czikow P., Łaptiew J., 1983: Rośliny lecznicze bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa, 339-343.
- Dobrakowska-Kopecka Z., 1993: O szałwii lekarskiej. Hasło Ogrodnicze 60, 12-19.
- Eidi M., Eidi A., Zamamizadeh H., 2005: Effect of Salvia officinalis L. leaves on serum glucose and insulin in healthy and streptozotocin – induced diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology 100, 310-313.
- Foo Y., Lu Y., 2001: Antioxidant activities of polyphenols from sage (Salvia officinalis). Food Chemistry 75, 197-202.
- Góra L., Lis A., 2004: Najcenniejsze olejki eteryczne. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 271-282.
- Jadczak D., Grzeszczuk M., 2005: Szałwia w kuchni. Panacea 4 (13), 24-26.
- Kohlműnzer S., 2000: Farmakognozja. PZWL, Warszawa, 556-557.
- Lu Y., Fo Y., 2002: Polyphenolics of Salvia-a review. Phytochemistry 59, 117-140.
- Mayer J.G., Uehleke B., Saum O.K., 2004: Zioła ojców benedyktynów. Mieszanki i leczenie. Świat Książki, Warszawa, 170.
- Novak J., Marion M., Franz C., 2006: An α-pinene chemotype in Salvia officinalis L. (Lamiaceae). Journal of Essential Oil Research 18, 239-241
- Ożarowski A., Jaroniewski W., 1987: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. IWZZ, Warszawa, 361-364.
- Ożarowski A., pod red., 1982: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa, 240-242.
- Pióro-Jabrucka E., 2017: Historie ziołowe. Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) Aromaterapia 4 (90), 34-54.
- Pióro-Jabrucka E., 2018: Atlas zapachów. Przegląd roślin aromatycznych i olejków eterycznych. Wydawnictwo SBM, Warszawa, 175.
- Podbielkowski Z., 1985: Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa, 348.
- Rogala J., Maciej R., 2003: Zielnik dla każdego czyli opis ziół wykorzystywanych w leczeniu domowym wraz z praktycznym zastosowaniem. Baobab, Warszawa, 147.
- Romváry V., 1987: Rośliny przyprawowe i przyprawy w węgierskiej kuchni. PWRiL, Warszawa, 120-121.
- Rumińska A., 1981: Rośliny lecznicze, podstawy biologii i agrotechniki. PWN, Warszawa, 258-272.
- Schmauderer E., Schwarz K., Ternes W., 1992: Antioxidative constituents of Rosmarinus officinalis and Salvia officinalis. European Food Research and Technology 2 (195), 104-107.
- Steinbrich J., 1994: Szałwia lekarska – roślina pomocna w różnych dolegliwościach. Wiadomości Zielarskie 2 (36), 16-17.
- Strzelecka H., Kowalski J., 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 539.
- Szczyglewska D., 1999: Szałwia lekarska ̶ roślina lecznicza. Wiadomości Zielarskie 1 (41), 8-10.
- Świejkowski L., 1990: Rośliny lecznicze i przemysłowe. Klucz do oznaczania. Wydawnictwo Rynku Wewnętrznego „Libra”, Warszawa, 403.
- Wolski T, Hołderna-Kędzia E, Ludwiczuk A., 2001: Ocena składu chemicznego oraz aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejków eterycznych i preparatów galenowych otrzymanych z liści rozmarynu i szałwii lekarskiej. Postępy Fitoterapii 4 (7), 6-11.
- Woźniak M., Ostrowska K., Szymański Ł., Wybieralska K., Zieliński R., 2009: Aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów z szałwii i rozmarynu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (65), 133-141.
- Zawiślak G., 2009: Szałwia nie tylko lekarska. Panacea 3 (28), 6-8.