Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) jako roślina oleista i włóknista znany jest ludziom już od około 10 000 lat. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie udomowiony został na terenie tzw. Żyznego Półksiężyca. Najpierw uprawiany był dla nasion dostarczających oleju, a dopiero później zaczęto pozyskiwać z niego włókna do wyrobu tkanin [1].
Obecnie uprawiany jest w Europie, Azji, Afryce Północnej i Zachodniej, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii. Nie jest znany w stanie dzikim [2]. Niektórzy badacze uważają, że len zwyczajny nie występował w warunkach naturalnych, a jego przodkiem jest len wąskolistny (Linum angustifolium), rosnący w górskich rejonach Indii, Chin, krajów śródziemnomorskich i Zakaukazia [3].
Budowa i charakterystyka botaniczna lnu
Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych (Linaceae). Jest rośliną jednoroczną, o wzniesionej, cienkiej, pojedynczej lub rozgałęzionej łodydze. Jego liście są drobne, siedzące, kształtu lancetowatego, ostro zakończone. Kwiaty, najczęściej barwy niebieskiej lub białej (rzadziej filetowej lub różowej) mają 5 działek kielicha i 5 płatków korony. Zebrane są w luźne kwiatostany na szczycie łodygi.
Len tworzy owoce typu torebki, które należą do owoców suchych, pękających. Wewnątrz torebki podzielone są na 10 przegród, w których znajduje się po jednym nasieniu. Nasiona są płaskie, kształtu jajowatego, błyszczące, najczęściej koloru brązowego. Wielkość nasion zależy od odmiany rośliny – nasiona lnu oleistego są z reguły większe niż lnu włóknistego. System korzeniowy lnu jest stosunkowo słabo rozwinięty. Nazwa rodzajowa Linum pochodzi od celtyckiego słowa lin – nić, natomiast epitet gatunkowy usitatissimum w języku łacińskim oznacza bardzo użyteczny [4].
Siemię lniane i olej lniany – surowce o szerokim zastosowaniu
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z lnu jest nasienie lnu (siemię lniane) Semen Lini. Surowcami leczniczym, o mniejszym zastosowaniu, są olej lniany Oleum Lini i mączka z makuchów (pozostałości nasion po wytłoczeniu oleju) Placenta Seminis Lini (Farina Lini) [4].

Len
Suplement Diety
- Wspomaga żołądek i perystaltykę jelit
- Wspiera układ pokarmowy
Sprawdź
Nasiona lnu zawierają szereg substancji biologicznie czynnych. Należą tu: oleje (około 40%), bogate w kwasy omega-3 (około 60%), witaminy (zwłaszcza E i szereg witamin z grupy B), pierwiastki (fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedź, mangan, magnez, selen), fitosterole, śluzy (3-9%, w łupinie nasiennej), białka, flawonoidy [5], glikozyd cyjanogenny linamaryna i enzym linamaraza [4].
Zastosowanie lnu w fitoterapii i kosmetyce
Nasiona w lecznictwie wykorzystywano już w starożytności. Stosowano je w takich schorzeniach jak zapalenie błon śluzowych, bóle podbrzusza i biegunka [6]. Obecnie len (przede wszystkim nasiona) jest wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń. Nasiona lnu, przede wszystkim dzięki śluzowi obecnemu w łupinach nasiennych, wykazuje działanie zmiękczające i osłaniające, natomiast olej wykazuje działanie naskórne i stosowane jest jako składnik diet [7]. Makuchy służą do produkcji mączki dla celów dermatologicznych [4].
Siemię lniane dla żołądka i układu trawiennego
Nasiona lnu w fitoterapii stosuje się jako środek powlekający i gojący (wewnętrznie i zewnętrznie). Wyciągi wodne zwierające śluz o dużej lepkości podane doustnie powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka, dwunastnicy, działają osłaniająco w nadkwaśności i chorobie wrzodowej. Siemię lniane (rozdrobnione), dzięki zdolności do pęcznienia, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, stanowi środek rozpulchniający zawartość jelita grubego i przyspiesza wypróżnienie, zwłaszcza w przewlekłych zaparciach. Obecny w surowcu glikozyd linamaryna uwalnia z nasion śladowe ilości cyjanowodoru, który hamuje wzrost drobnoustrojów jelitowych. Zewnętrznie nasiona stosuje się jako okłady na wrzody, ropnie, zapalenia tkanki podskórnej i inne.
Olej lniany tłoczony na zimno lub niektóre jego frakcje zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe wykorzystywane są w preparatach dermatologicznych i kosmetycznych, stosowanych w leczeniu oparzeń, suchej i popękanej skóry, uszkodzeń naskórka, wysypki alergicznej, odleżyn, wrzodów, owrzodzeń żylakowych kończyn itp. [2, 4, 7, 9, 10].

Olej lniany stosowany wewnętrznie obniża poziom cholesterolu oraz działa regenerująco na skórę [7]. Zewnętrznie normalizuje czynności skóry, nadaje właściwą elastyczność i odporność na czynniki zewnętrzne oraz poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka. Działa regenerująco i powlekająco na błony śluzowe [9].
Len w profilaktyce chorób i diecie
W ostatnich latach prowadzi się także badania nad możliwością wykorzystania surowców pochodzących z lnu w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń jak zespół jelita drażliwego, otyłość, niektórych nowotworów (hormonozależnych nowotworów piersi i jajnika), zaburzeniach menopauzy, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu tętniczemu, hiperlipidemii, miażdżycy, osteoporozie i cukrzycy [6]. Len może być także wykorzystywany jako składnik żywności, np. chleba, w diecie bezglutenowej przy celiakii. Wykazano, że dodatek zmielonych nasion lnu w chlebach bezglutenowych wzbogaca je w białko, włókna pokarmowe oraz makro i mikroelementy. Dodatek (do około 12,5%) zmielonych nasion nie pogarsza jakości sensorycznej chleba, a dodatkowo wpływa na zahamowanie procesu jego twardnienia [11].
- Włodarczyk Z., Rośliny biblijne. Leksykon. Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, Kraków 2011, s. 128-129.
- Czikow P., Łaptiew J., Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, PWRiL, Warszawa 1988, s. 194.
- Podbielkowski Z., Sudnik-Wójcikowska B., Słownik roślin użytkowych, wyd. 4., PWRiL, Warszawa 2003, s. 243.
- Rumińska A., Ożarowski A. (red.), Leksykon roślin leczniczych, PWRiL, Warszawa 1990, s. 263.
- Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, Chemik 67(3), 2013, s. 186-187.
- Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, Medycyna rodzinna 20(1), 2017, s. 41.
- Ożarowski A. (red.). Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. PZWL, Warszawa 1982.
- Kohlmünzer S., Farmakognozja, wyd. V, PZWL, 2000, s. 90.
- Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987, s. 226.
- Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1(80), 2012,
- Gambuś H., Nasiona lnu oleistego (Linum usitatissimum L.) jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym., Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(45) Supl. 2005.