Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Po zdrowie do lasu – borówka czernica
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Naturalne zdrowie > Po zdrowie do lasu – borówka czernica
Naturalne zdrowie

Po zdrowie do lasu – borówka czernica

E. Kędzierska
Ostatnia aktualizacja: 2025-06-04 18:34
E. Kędzierska
Udostępnij
7 min czytania
Borówka Czernica
Udostępnij

W medycynie ludowej czarne jagody (borówka czernica) są wykorzystywane od najdawniejszych czasów. Już nasze babcie uważały ten owoc za niezbędny w domowej apteczce. Współczesne badania potwierdziły prozdrowotne właściwości jagód, dzięki czemu znalazły one szerokie zastosowanie zarówno w farmakologii, kosmetyce jak i w kuchni. Warto, więc sięgać po ten owoc będący zdrowym i naturalnym darem lata.

Spis treści
Jak wygląda i gdzie rośnie borówka czernica?Składniki aktywne borówki czernicy – co kryje ten owoc?Borówka czernica na problemy jelitowe i pasożytyWspomaganie wzroku dzięki antocyjanomWpływ borówki czernicy na choroby cywilizacyjne i cukrzycęZastosowanie borówki czernicy w kosmetyceInne właściwości czarnej jagody – od anemii po wrzodyJak przechowywać jagody i przygotować syrop „na zimno”?

Jak wygląda i gdzie rośnie borówka czernica?

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus) jest małą krzewinką (wys. 15-30 cm) z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Roślina ta posiada cienkie zielone liście oraz pojedyncze kwiaty w kątach liści, kwitnie od kwietnia do czerwca i powszechnie występuje w borach sosnowych i świerkowych, na glebach wilgotnych i kwaśnych całej Polski. Zwyczajowo nazywana jest jagodą, czarną jagodą lub czernicą. Borówka czernica jest znana w głównie ze swoich smacznych, jadalnych owoców o czarnej barwie z niebieskawym, woskowym nalotem.

Owoce te stanowią najbogatsze źródło antyoksydantów spośród wszystkich krajowych owoców. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce jak i liście rośliny. Znacznie częściej mówi się jednak o prozdrowotnym działaniu owoców [1, 2, 3]. Zbiór surowca jest w Polsce regulowany przez rozporządzenie ministerialne, które zezwala na zbiór owoców wyłącznie ręcznie (bez użycia narzędzi i urządzeń niszczących lub uszkadzających rośliny) [4]. Po zbiorze owoce należy rozłożyć cienką warstwą i pozostawić do przywiędnięcia, a następnie suszyć je na słońcu lub w piekarniku (w temperaturze 50–60 °C).

Składniki aktywne borówki czernicy – co kryje ten owoc?

Podstawowe związki czynne owoców borówki czernicy [3]

  • garbniki katechinowe
  • antocyjany (pochodne delfinidyny, cyjanidyny, malwidyny, peonidyny, petunidyny)
  • kwas ursolowy
  • fenolokwasy (chlorogenowy, ferulowy, syringowy, kawowy)
  • witaminy C, PP, A i z grupy B
  • kwasy organiczne
  • cukry i pektyny
  • wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i potas
Główną rolę w prozdrowotnych właściwościach owoców odgrywają naturalne barwniki, nadające im piękną barwę – antocyjany.

Borówka czernica na problemy jelitowe i pasożyty

Owoce borówki czernicy są powszechnie znanym w Polsce surowcem przeciwbiegunkowym. Po podaniu doustnym znajdujące się w nich garbniki niszczą lub zmniejszają rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych układu pokarmowego, w tym także szczepów opornych na antybiotyki. Zmniejszają przepuszczalność błony śluzowej jelit i hamują stopniowo wydalanie płynnych stolców, chroniąc przed odwodnieniem organizmu. Ponadto, łącząc się z toksynami bakteryjnymi oraz z solami metali ciężkich, powstrzymują ich wchłanianie. Ciekawym jest fakt, iż świeże owoce jagód i ich przetwory leczą biegunki, a jednocześnie działają rozluźniająco przy zaparciach. Mogą być także stosowane, jako środek przeciwpasożytniczy (na glisty i owsiki), poprawiają apetyt oraz regulują procesy trawienne [5].

Czarna jagoda w kubeczku

Wspomaganie wzroku dzięki antocyjanom

Suchy wyciąg z owoców borówki jest często stosowany doustnie, jako środek wspomagający wzrok. Obecne w składzie w borówki antocyjany uszczelniają i zwiększają wytrzymałość naczyń krwionośnych, poprawiają przepływ krwi w drobnych naczyniach żylnych, działają przeciwzapalnie i ułatwiają rozpuszczenie mikrozakrzepów [6]. Dzięki tym działaniom są stosowane wspomagająco w terapii schorzeń okulistycznych, takich jak: retinopatia, zaćma, osłabienie wzroku wywołane nadciśnieniem, zapobieganie degeneracji plamki żółtej czy jaskrze. Z kolei korzystny wpływ antocyjanów borówki na widzenie w nocy wynika z przyspieszania regeneracji rodopsyny, zwanej też purpurą wzrokową i poprawy mikrokrążenia. Jagody zapobiegają również pogłębianiu się krótkowzroczności oraz poprawiają komfort widzenia i wzmacniają wzrok osób bardzo przemęczonych [7, 8].

Wpływ borówki czernicy na choroby cywilizacyjne i cukrzycę

Powszechnie wiadomo, iż stres oksydacyjny, wywoływany m. in. przewlekłym stresem czy złym odżywianiem, ma duży udział w procesach starzenia oraz powstawaniu chorób cywilizacyjnych. Dlatego szczególnie istotne jest działanie przeciwutleniające antocyjanów zawartych w owocach borówki czernicy. Hamują one działanie stresu oksydacyjnego, prowadzącego do zmian neurodegeneracyjnych m. in. w układzie dopaminergicznym, wiązanych z patogenezą choroby Parkinsona oraz starzeniem się [9, 10].

Czarna jagoda w lesie

Obecne w owocach borówki czernicy resweratrol oraz jego pochodna pterostilben wykazują także działanie przeciwnowotworowe, które wynikiem nasilenia apoptozy tych komórek [11]. Pterostilben pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę tłuszczową i węglowodanową organizmu. Dzięki nasileniu utleniania tłuszczów w wątrobie oraz redukcji ich syntezy w tkance tłuszczowej, a także właściwościom oczyszczającym, przyczynia się do spadku masy ciała.

Dodatkowo czarne jagody są niskokaloryczne (100 g dostarcza 61 kcal), więc znakomicie sprawdzają się przy dietach. Pterostilben, myrtylina, neomyrtylina i chrom zawarte w owocach borówki wspomagają także pracę trzustki w zakresie wytwarzania insuliny, chroniąc ją przed uszkodzeniami w razie spożycia zbyt dużej ilości cukrów, dlatego owoce te są często nazywane „leśną insuliną” i mogą być spożywana przez diabetyków [3]. Antocyjany mogą również chronić przed rozwojem procesów miażdżycowych, dzięki zapobieganiu procesom utleniania frakcji LDL cholesterolu [12].

Zastosowanie borówki czernicy w kosmetyce

Również w kosmetologii wykorzystywane są wyciągi z borówki czarnej, głównie jako dodatek do kremów, balsamów, toników i maseczek. Kosmetyki te wzmacniają naczynia włosowate, są naturalnym filtrem UV, opóźniają proces starzenia się, ujędrniają skórę oraz rozjaśniają ją i nawilżają. Produkty te powinny stosować również osoby z cerą trądzikową, gdyż przyspieszają gojenie ran, leczą stany zapalne i wykazują działanie antybakteryjne [13].

Inne właściwości czarnej jagody – od anemii po wrzody

Sok z jagód może być także naturalnym wsparciem w leczeniu infekcji układu oddechowego i łagodzeniu kaszlu. Ponadto, dzięki zawartości myrtyliny, która dba o elastyczność naczyń krwionośnych i we współpracy z żelazem ma zdolność produkowania czerwonych krwinek, stanowi naturalny środek antyanemiczny. Podawanie wyciągu z jagód hamuje także powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy wywołane m. in. etanolem czy niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi [5].

Jak przechowywać jagody i przygotować syrop „na zimno”?

Obróbka termiczna owoców powoduje znaczne straty antocyjanów, dlatego najlepszym sposobem utrwalenia owocu jest jego zamrożenie bądź przygotowywanie syropu „na zimno”.
Przepis na syrop na zimno:
do półlitrowego słoika nasypać prawie do pełna umytych jagód, następnie zalać je do 2/3 przegotowaną wodą, dodać 2 łyżeczki cukru, szczelnie zakręcić i pasteryzować w wodzie przez 15 minut, licząc czas od początku wrzenia.
Tak przygotowane jagody można przechowywać nawet przez 2 lata. Podawać dorosłym 2—5 łyżek 2 x dziennie, a 1—3 łyżki dzieciom i młodzieży w biegunkach, nieżycie jelit oraz różnego rodzaju zatruciach pokarmowych.

Ze względu na liczne prozdrowotne działania borówki czernicy aż żal, że sezon na te owoce jest tak krótki…

Autorzy
dr n. farm. Ewa Gibuła-Tarłowska
dr n. farm. Ewa Kędzierska
Katedra i Zakład Farmakologii z Farmakodynamiką Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  1. Ożarowski A. Ziołolecznictwo. PZWL, 1980.
  2. Monograph. Vaccinium myrtillus (bilberry). Alt Med Rev 2001; 6(5), s. 500-504.
  3. van Wyk B-E, Wink M. Rośliny lecznicze świata. MedPharm Polska 2008.
  4. Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 28 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbiorów płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych (Dz. U. z 1999 r. nr 6, poz. 42).
  5. Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. Aleksander Ożarowski (red.). Wyd. 3. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1982, s. 268–270.
  6. Barnes J., Anderson L., Phillipson J.D. Herbal Medicines. Pharmaceutical Press 2002 – London, Chicago; Bell D.R., Gochenaur K. Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyjanin-rich extracts. J.Appl. Physiol. 2006, 100; s. 1164- 1170.
  7. Canter P., Ernst E. Antocyanosides of Vaccinium myrtillus (Bilberry) for night vision – a systematic review of placebo-contolled trals. Surv.Ophthalmol. 2004, 49; s. 38-50.
  8. Muth E., Laurent J., Jasper P. The effect of bilberry nutritional supplementation on night visual acuity and contrast sensitivity. Alternative Med. Rev. 2000, 5(2); s. 164-173.
  9. Janina Drozd i Elżbieta Anuszewska, Czarna jagoda – perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, Prz. Med. Uniw. Rzesz. Inst. Leków, 2013, 2; s. 226–235.
  10. Justyna Baraniak, Małgorzata Kania, Borówka, winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, Post Fitoter 2015; (16)1; s. 50–55.
  11. Katsube N., Iwashita K., Tsushida T., Kobori M. Induction of apoptosis in cancer cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 2003, 51(1); s. 68-75; Kohlmünzer S. Farmakognozja. Wyd. PZWL, 1998.
  12. Laplaud P.M., Lelubre A., Chapman M.J. Antioxidant action of Vaccinium myrtillus extract on human low density lipoproteins in vitro: initial observations. Fundam. Clin. Pharmacol. 1997, 11; s. 35-40.
  13. Wing-kwan Chu, Sabrina C.M. Cheung, Roxanna A.W. Lau & Iris F.F. Benzie: Bilberry (Vaccinium myrtillus L.). W: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. Benzie IFF, Wachtel-Galor S (red.). Wyd. 2. CRC Press, 2011.

Zobacz również

Gdy wątroba niedomaga – zioła wspomagające wątrobę

Antocyjany i karotenoidy – roślinne barwniki wspierające wzrok

Piękna skóra, mocne włosy i paznokcie

Sercu z pomocą – zioła wspierające układ krążenia

Zioła na trawienie

TAGI:antocyjanyborówkaczarna jagoda
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł Beta-karoten w marchwi Beta-karoten – naturalna tarcza dla zdrowia, skóry i wzroku
Następny artykuł Pharmacy & Business 2025 - Pozytywna Strona Farmacji Pharmacy & Business 2025 – pozytywna strona farmacji
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Beta-karoten w marchwi
Beta-karoten – naturalna tarcza dla zdrowia, skóry i wzroku
Naturalne zdrowie
Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Liście mięty
Zielone odświeżenie – Mięta
Dieta
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle
Zielona Kawa
Zielona kawa – naturalny sposób na energię
Dieta

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?