Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Dieta > Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację
Dieta

Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację

A. Szewczyk
Ostatnia aktualizacja: 2025-04-28 20:54
A. Szewczyk
Udostępnij
4 min czytania
Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację
Udostępnij

Zielony jęczmień, młody jęczmień to tygodniowe łodyżki jęczmienia zwyczajnego (Hordeum vulgare L.), które poddaje się uprzednio obróbce. Jęczmień zwyczajny jest zbożem o wysokości zwykle do 100cm, uprawianym do celów spożywczych i paszowych. Zawiera istotne składniki odżywcze oraz prebiotyki [1]

Spis treści
Skład chemiczny młodego jęczmieniaMłody jęczmień – zastosowanie w lecznictwieWskazania do stosowaniaDostępne formy młodego jęczmieniaKuracje z użyciem młodego jęczmienia

Skład chemiczny młodego jęczmienia

Jęczmień zwyczajny jest źródłem białka, β-glukanów oraz błonnika. Młody jęczmień w swoim składzie zawiera aminokwasy (w tym: metioninę, argininę, tryptofan, cystynę, kwas glutaminowy, glicynę, alaninę, kwas asparaginowy i inne), enzymy, a także chlorofil. Jest też źródłem związków mineralnych, takich jak: związki magnezu, potasu czy żelaza, cynku, chromu, miedzi, jodu, manganu oraz wapnia. Posiada także znaczną ilość witamin, na przykład: kwasu foliowego (który stanowi środek wspomagający przyswajanie żelaza), witaminy K i C, witaminy z grupy B (B1, B2 B3, B4, B6, B7), oraz prowitaminy A. Odznacza się wysoką zawartością błonnika. Występują w nim ponadto substancje o właściwościach antyoksydacyjnych, na przykład: flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny oraz związki z grupy chinonów [2, 3, 4, 5].

Młody jęczmień – zastosowanie w lecznictwie

Ze względu na błonnik, który zawiera zielony jęczmień, surowiec znalazł zastosowanie w kuracjach oczyszczających i jako środek wspomagający odchudzanie. Ma niski indeks glikemiczny. Usprawnia pracę jelit, ułatwia wypróżnianie oraz ogranicza nadmierny apetyt. Ponieważ obniża poziom cukru (zawiera chrom, włóknik) oraz cholesterol (za sprawą obecności błonnika) wskazany jest w diecie cukrzyków, osób narażonych na miażdżycę i hipercholesterolemię [6, 7, 8].

Zawiera związki przeciwutleniające, takie jak: selen, witaminę E oraz związki będące pochodnymi witeksyny, dzięki którym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia [9].

Jako źródło antyoksydantów spowalnia procesy starzenia (jest zmiataczem wolnych rodników) i działa przeciwzapalnie. W badaniach pojawiły się próby zastosowania młodego jęczmienia w diecie antynowotworowej [10].

Jest też surowcem witaminizującym i remineralizującym. Dostarcza odpowiedniej dawki witamin oraz soli mineralnych niezbędnych dla funkcjonowania układu kostnego, skóry i jej wytworów. Dieta wzbogacona o młody jęczmień pomaga utrzymać prawidłowy stan włosów i paznokci.

Korzystnie wpływa na przemianę materii (wspomniany błonnik, enzymy) oraz działa oczyszczająco. Warto wzbogacić nim codzienną dietę podczas odchudzania i kuracji detoksykacyjnych.

Wskazania do stosowania

Zaleca się jego spożycie osobom mającym w badaniach krwi niski poziom żelaza, osobom starszym, czynnie uprawiającym sport, a także rekonwalescentom, pacjentom osłabionym po długotrwałym leczeniu, głównie za sprawą żelaza oraz kwasu foliowego, których jest źródłem.

Może być spożywany przez kobiety w ciąży, osoby z ryzykiem miażdżycy i nadciśnienia.

Dostępne formy młodego jęczmienia

Zielony jęczmień stosowany jest w formie proszku (otrzymuje się go poprzez odparowanie soku) oraz w postaci płynnej (sok, koktajle). Najbardziej odżywczy jest świeżo wyciśnięty sok, jednakże taka forma jest rzadko spotykana w sprzedaży [11, 12].

Młody jęczmień dostępny jest również w postaci suplementów diety zawierających sproszkowane młode pędy zielonego jęczmienia.

Kuracje z użyciem młodego jęczmienia

W kuracjach oczyszczających lub odchudzaniu podobnie jak błonnik zaleca się, aby młody jęczmień pić lub spożywać 3 razy dziennie przed posiłkami na czczo.  W przypadku proszku należy rozpuścić go w niższej temperaturze. Nie utraci on swoich cennych właściwości.

W celu wzmocnienia odporności i uzupełnienia witamin  wystarczy pić go 1 raz dziennie zmieszany z wodą lub sokiem owocowym.

Młody jęczmień można też stosować zewnętrznie jako płukankę do jamy ustnej. Odświeży ona oddech i zmniejszy stan zapalny. Podobne właściwości posiada chlorofil, którego źródłem jest zielony jęczmień. Okres wiosny i lata to czas, w którym każdy z nas chce dobrze wyglądać i aktywizuje swoją postawę wobec oczyszczania lub obniżenia masy ciała. Warto wtedy pamiętać, że regularne spożywanie młodego jęczmienia zapewni nam dobry nastrój przez cały dzień i pomoże nam w drodze do uzyskania właściwych efektów kuracji odchudzającej. Doda także energii i witalności, co jest istotne podczas każdej diety.

  1. Kiewlicz J., Evaluation of Total Phenolic Content and Antioxidant Properties of the Water Extract of the Powdered Barley Grass (Hordeum vulgare L.), Towaroznawcze Problemy Jakości, 2016 (2), s. 29-37
  2. Kiewlicz J., Evaluation of Total Phenolic Content and Antioxidant Properties of the Water Extract of the Powdered Barley Grass (Hordeum vulgare L.), Towaroznawcze Problemy Jakości, 2016 (2), s. 29-37
  3. Kawka K., Lemieszek M. K., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, Tom 23, Nr 1, s. 7–12
  4. Paulickova I., Ehrenbergerová J., Fiedlerova V., Gabrovská D., Havlová P., Holasová M. et al., Evaluation of barley grass as a potential source of some nutritional substances., Czech J Food Sci., 2007; 25(2),s. 65–72
  5. Choe J.H., Jang A., Choi J.H., Choi Y.S., Han D.J., Kim H.Y., Lee M.A., Kim H.W., Kim C.J., Antioxidant activities of lotus leaves (Nelumbo nucifera) and barley leaves (Hordeum vulgare) extracts, Food Science Biotechnology, No.19 (3), 2010, s. 831-836
  6. www.journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/47683/37349
  7. Ozyurt V.H., Ötles S., Effect of food processing on the physicochemical properties of dietary fibre, Acta Sci Pol Technol Aliment. 2016; 15(3), s. 233–245
  8. Ahmad M., Qureshi M., Arshad M., Khan A., Zafar M., TRADITIONAL HERBAL REMEDIES USED FOR THE TREATMENT OF DIABETES FROM DISTRICT ATTOCK (PAKISTAN), Pak. J. Bot.,2009, 41(6), s. 2777-2782
  9. Fröst S., Harborne J.B., Asker S., Saleh N., Comparison of flavonoid patterns in wild and cultivated Hordeum species, Hereditas Vol. 90, Issue 2, 1979, s. 251-256
  10. Madhuri S., Pandey G., SOME DIETARY AGRICULTURAL PLANTS WITH ANTICANCER PROPERTIES, Pl. Arch., 2008, 8(1), s. 13-16
  11. Kawka K., Lemieszek M. K., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, Tom 23, Nr 1, s. 7–12
  12. Hagiwara Y, Cichoke A., Barley Leaves Extract for Everlasting Health., Green Food Corporation (USA 1998) and Japan Pharmaceutical Development (Osaka 1998)

Zobacz również

Acerola – źródło witaminy C

Zielona kawa – naturalny sposób na energię

Kwasy omega-3 i omega-6 – zdrowie z morza i z lądu

Błonnik pokarmowy czyli pożyteczne „odpady”

Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego

TAGI:jęczmień zwyczajnymłody jęczmieńzielony jęczmień
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego
Następny artykuł Zielona herbata Zielona herbata – wpływ na zdrowie, metabolizm i koncentracji
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Borówka Czernica
Po zdrowie do lasu – borówka czernica
Naturalne zdrowie
Beta-karoten w marchwi
Beta-karoten – naturalna tarcza dla zdrowia, skóry i wzroku
Naturalne zdrowie
Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Liście mięty
Zielone odświeżenie – Mięta
Dieta
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?