Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
Szukaj
  • Kontakt
  • Dodaj sklep
© 2024 Colfarm S.A. - All Rights Reserved.
Czytasz: Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego
Udostępnij
Zaloguj
Powiadomienia Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
Szukaj
  • Start
  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
    • Poziom cukru
    • Wątroba i trawienie
    • Drogi moczowe
    • Kobieta i mężczyzna
    • Układ krwionośny
    • Dobre samopoczucie
    • Piękny wygląd
    • Układ oddechowy
  • Dział wiedzy
    • Zioła
    • Dieta
    • Naturalne zdrowie
    • Ziołowy lifestyle
  • Gdzie kupić
  • Kontakt
Posiadzasz konto? Zaloguj
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
Zioła w Tabletkach > Dział wiedzy > Dieta > Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego
Dieta

Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego

A. Szewczyk
Ostatnia aktualizacja: 2025-04-28 20:51
A. Szewczyk
Udostępnij
5 min czytania
Len zwyczajny – niezastąpione wsparcie dla układu pokarmowego
Udostępnij

Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) to jeden z 200 gatunków lnu uprawianych od tysięcy lat. Len to roślina jednoroczna należąca do rodziny Lnowatych (Linaceae). Istnieją dwie odmiany lnu zwyczajnego: włóknista (Linum usitatissimum L. var. elongatum Vav.) oraz oleista (Linum usitatissimum L. var. brevimulticaulis Vav.), rosnące w nieco różnych warunkach klimatycznych [1, 2]

Spis treści
Len zwyczajny – skład chemicznyZastosowanie lecznicze lnuPrzykładowe postaci sporządzane z siemienia lnianegoLen zwyczajny – zastosowanie w kosmetyce

Len zwyczajny uznawany jest za roślinę przemysłową (olej lniany wykorzystywany jest do produkcji linoleum oraz mas plastycznych), leczniczą (nasiona i olej to cenne surowce zielarskie) oraz spożywczą (w piekarstwie – do wyrobu pieczywa, ciastek czy płatków śniadaniowych) [1, 2]. Głównym producentem i eksporterem lnu jest Kanada, zaś konsumpcja oraz import zostały w dużej mierze należy do Unii Europejskiej [4]

Len zwyczajny – skład chemiczny

Surowcem leczniczym są nasiona lnu nazywane potocznie siemieniem lnianym. Głównymi składnikami nasion są: śluz, błonnik, białko, olej (czasem sam wykorzystywany jako składnik receptury oraz środek spożywczy), witaminy (głównie witamina E), związki mineralne oraz NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (najwyższa zawartość kwasu α-linolenowego wobec innych roślin oleistych), lignany oraz fitosterole [5, 6, 7, 8]

Zastosowanie lecznicze lnu

Siemię lniane stosuje się zarówno zewnętrznie jak i do użytku wewnętrznego.

Zawarty w nasionach śluz działa łagodząco, powlekająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz jamy ustnej i gardła, wspomaga leczenie stanów zapalnych i ułatwia wypróżnienie (szczególnie w połączeniu z działaniem błonnika). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle korzystne w diecie cukrzycowej i zapobiegającej miażdżycy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i cukru.

Nasiona lnu wspomagają ponadto leczenie dolegliwości dermatologicznych takich jak: owrzodzenia, trudno gojące rany czy stany zapalne skóry [9, 10, 11]

Lignany pozyskiwane z nasion lnu przypominają w działaniu estrogeny i znajdują obecnie zastosowanie w łagodzeniu objawów okresu menopauzy [12].

Przykładowe postaci sporządzane z siemienia lnianego

Macerat z nasion lnu: 2.5 łyżki nasion lnu zalać pełną szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Odstawić na noc. Przygotowany macerat pić na czczo. Łagodzi on stany zapalne przewodu pokarmowego, zmniejsza dolegliwości wynikające z istnienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy [13].

Odwar z nasion lnu: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować 10 minut. Galaretkę spożywać 3 razy dziennie po 2-3 łyżki przed posiłkiem w dolegliwościach przewodu pokarmowego.

Napar z siemienia lnianego: 1 łyżkę nasion lnu zalać szklanką ciepłej wody, zaparzać około godziny, następnie odcedzić. Pić 3 razy dziennie po posiłku. Łagodzi podrażnienia jamy ustnej i gardła oraz wspomaga zwalczanie kaszlu.

Całe nasiona lub rozdrobnione, spożyte w ilości 2 łyżek 3 razy dziennie, ułatwiają wypróżnienia. Należy wypijać jednak przy tym dużo wody.

Okłady na bóle: 10 łyżek zmielonego siemienia zalać gorącą wodą na 10 minut. Zmoczyć ściereczkę lnianą i przykładać na bolące miejsce.

Nasiadówki z siemienia lnianego: 2 łyżki nasion zalać 2 szklankami wody i gotować do wytworzenia się śluzowatej masy, następnie odcedzić. Przelać ją do wanienki i posiedzieć w przygotowanej masie lnianej 15 minut. Przynosi ulgę w dolegliwościach bólowych w hemoroidach.

Olej lniany: obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą. Zaleca się jego regularne spożywanie w celu poprawy profilu lipidowego krwi [14, 15, 16, 17]

Len zwyczajny – zastosowanie w kosmetyce

Napar z nasion lnu nadaje się do kąpieli lub do bezpośredniego użycia na suchą skórę jako środek gojący.

Olej lniany stosowany zewnętrznie natłuszcza i odżywia skórę. Wspomaga regenerację naskórka. Wchodzi w skład maści i kremów używanych w leczeniu oparzeń, odleżyn i pęknięć naskórka. Kosmetyki z dodatkiem oleju lnianego doskonale pielęgnują przesuszoną skórę, chronią przed wczesnym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, goją podrażnioną skórę i zapobiegają oparzeniom słonecznym [18, 19]

Maska- kompres na zniszczone dłonie: 2 łyżki nasion zagotować z 1 szklanką mleka do powstania konsystencji kisielu. Odcedzić, nieco ostudzić, by nie parzyła i wlać do miseczki. Zanurzyć w niej dłonie, następnie owinąć je ściereczką lnianą. Pozostawić na skórze minimum 15 minut. Zmyć maseczkę ciepłą wodą [20, 21] Siemię lniane posiada szerokie zastosowanie lecznicze, jest cennym składnikiem pokarmowym oraz pielęgnacyjnym. Warto pamiętać, aby wzbogacić nim lub jego przetworami naszą codzienną dietę, chociażby dla dobra naszego układu pokarmowego.

  1. R. Kozłowski, Poradnik plantatora lnu włóknistego, Poznań [2006], Instytut Włókien Naturalnych.
  2. E. Popis, K. Ratusz, M. Przybysz, K. Krygier, A. Sakowska, M. Konarska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego tom 15 (XXX), zeszyt 2, 2015, s. 106–116
  3. T. Zając, J. Antonkiewicz, R Witkowicz , Kształtowanie się zawartości wybranych pierwiastków w roślinach lnu oleistego(Linum usitatissimum L.) w zależności od fazy rozwojowej i części rodziny, Acta Agrobotanica, 2002, vol. 56, zeszyt 2, s. 37-50
  4. H. Gambuś, F. Borowiec, T. Zając, CHEMICAL COMPOSITION OF LINSEED WITH DIFFERENT COLOUR OF BRAN LAYER, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2003, Vol. 12/53, No 3, s. 67-70
  5. M.S. Kurzer, X. Xu, Dietary phytoestrogens, Annual Reviev of Nutrition, 1997, (17), s. 353-381
  6. www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2015/07/WC500189484.pdf
  7. I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
  8. F. D. Gunstone, Vegetable oils in food technology, composition, properties and uses, Blackwell Publishing 2005, s. 318 – 322
  9. M. L. Leporatti, K. Ghedira, Comparative analysis of medicinal plants used in traditional medicine in Italy and Tunisia, Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine2009 (5),31, DOI: 10.1186/1746-4269-5-31
  10. s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/46824240/Pharmacological_basis_for_the_medicinal_20160627-29212-1n9wqj6.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1534683850&Signature=SCW78S8y6f7YHWKInpZrdur4ETk%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DPharmacological_basis_for_the_medicinal.pdf
  11. I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
  12. L. Bartkowski, Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, CHEMIK 2013, vol. 67, nr 3, s. 186-191
  13. Zielnik dla każdego, s.79-80
  14. www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2015/07/WC500189484.pdf
  15. A.McIntyre, Apteczka babuni w pospolitych dolegliwościach, s.85.
  16. I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
  17. A. Ożarowski, Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, PZWL 1982, s. 175-176.
  18. P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987, s. 192-194
  19. A. Ożarowski, Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, PZWL 1982, s 175-176
  20. www.ziolaodkuchni.pl/zdrowa-galaretka-czyli-siemie-lniane/ (dostęp 19.08.2018)
  21. www.ziolaodkuchni.pl/zdrowa-galaretka-czyli-siemie-lniane/ (dostęp 19.08.2018)

Zobacz również

Zdrowie z natury – czarnuszka siewna

Zielone odświeżenie – Mięta

Błonnik pokarmowy czyli pożyteczne „odpady”

Karczoch zwyczajny – naturalna pomoc dla wątroby i trawienia

Zielona kawa – naturalny sposób na energię

TAGI:len oleistylen włóknistylen zwyczajny
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Skopiuj link Drukuj
Udostępnij
Poprzedni artykuł Kozłek lekarski – skuteczny pomocnik w stanach nerwowości i bezsenności Kozłek lekarski – skuteczny pomocnik w stanach nerwowości i bezsenności
Następny artykuł Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację Młody jęczmień – sposób na wiosenną kurację
Skomentuj Skomentuj

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Please select a rating!

Zobacz także

Borówka Czernica
Po zdrowie do lasu – borówka czernica
Naturalne zdrowie
Beta-karoten w marchwi
Beta-karoten – naturalna tarcza dla zdrowia, skóry i wzroku
Naturalne zdrowie
Bez czarny - kwiaty
Bez czarny i niezwykła moc jego białych kwiatów
Zioła
Zioła na obniżenie cukru - Morwa Biała
Zioła na obniżenie cukru we krwi – czy warto stosować zioła na cukrzycę?
Zioła
Odporność przez cały rok
Odporność przez cały rok
Ziołowy lifestyle
Melisa lekarska – naturalne wsparcie dla układu nerwowego
Zioła

Wierzymy w moc natury, dlatego jesteśmy przekonani, że Zioła w tabletkach to skuteczny sposób na wsparcie Twojego organizmu.

Menu

  • Aktualności
  • Wydarzenia
  • Produkty Colfarm
  • Znajdź sklep

Dział wiedzy

  • Zioła
  • Dieta
  • Naturalne zdrowie
  • Ziołowy lifestyle

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, aby natychmiast otrzymywać najnowsze artykuły!

Zioła w TabletkachZioła w Tabletkach
Znajdź nas na:
© 2024 Colfarm S.A. | All Rights Reserved.
  • Polityka prywatności
Witamy!

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika lub adres e-mail
Hasło

Zapomniałeś hasła?