Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) to jeden z 200 gatunków lnu uprawianych od tysięcy lat. Len to roślina jednoroczna należąca do rodziny Lnowatych (Linaceae). Istnieją dwie odmiany lnu zwyczajnego: włóknista (Linum usitatissimum L. var. elongatum Vav.) oraz oleista (Linum usitatissimum L. var. brevimulticaulis Vav.), rosnące w nieco różnych warunkach klimatycznych [1, 2]
Len zwyczajny uznawany jest za roślinę przemysłową (olej lniany wykorzystywany jest do produkcji linoleum oraz mas plastycznych), leczniczą (nasiona i olej to cenne surowce zielarskie) oraz spożywczą (w piekarstwie – do wyrobu pieczywa, ciastek czy płatków śniadaniowych) [1, 2]. Głównym producentem i eksporterem lnu jest Kanada, zaś konsumpcja oraz import zostały w dużej mierze należy do Unii Europejskiej [4]
Skład chemiczny surowca:
Surowcem leczniczym są nasiona lnu nazywane potocznie siemieniem lnianym. Głównymi składnikami nasion są: śluz, błonnik, białko, olej (czasem sam wykorzystywany jako składnik receptury oraz środek spożywczy), witaminy (głównie witamina E), związki mineralne oraz NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (najwyższa zawartość kwasu α-linolenowego wobec innych roślin oleistych), lignany oraz fitosterole [5, 6, 7, 8]
Zastosowanie lecznicze surowca:
Siemię lniane stosuje się zarówno zewnętrznie jak i do użytku wewnętrznego.
Zawarty w nasionach śluz działa łagodząco, powlekająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz jamy ustnej i gardła, wspomaga leczenie stanów zapalnych i ułatwia wypróżnienie (szczególnie w połączeniu z działaniem błonnika). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle korzystne w diecie cukrzycowej i zapobiegającej miażdżycy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i cukru.
Nasiona lnu wspomagają ponadto leczenie dolegliwości dermatologicznych takich jak: owrzodzenia, trudno gojące rany czy stany zapalne skóry [9, 10, 11]
Lignany pozyskiwane z nasion lnu przypominają w działaniu estrogeny i znajdują obecnie zastosowanie w łagodzeniu objawów okresu menopauzy [12].
Przykładowe postaci sporządzane z siemienia lnianego:
Macerat z nasion lnu: 2.5 łyżki nasion lnu zalać pełną szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Odstawić na noc. Przygotowany macerat pić na czczo. Łagodzi on stany zapalne przewodu pokarmowego, zmniejsza dolegliwości wynikające z istnienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy [13].
Odwar z nasion lnu: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować 10 minut. Galaretkę spożywać 3 razy dziennie po 2-3 łyżki przed posiłkiem w dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Napar z siemienia lnianego: 1 łyżkę nasion lnu zalać szklanką ciepłej wody, zaparzać około godziny, następnie odcedzić. Pić 3 razy dziennie po posiłku. Łagodzi podrażnienia jamy ustnej i gardła oraz wspomaga zwalczanie kaszlu.
Całe nasiona lub rozdrobnione, spożyte w ilości 2 łyżek 3 razy dziennie, ułatwiają wypróżnienia. Należy wypijać jednak przy tym dużo wody.
Okłady na bóle: 10 łyżek zmielonego siemienia zalać gorącą wodą na 10 minut. Zmoczyć ściereczkę lnianą i przykładać na bolące miejsce.
Nasiadówki z siemienia lnianego: 2 łyżki nasion zalać 2 szklankami wody i gotować do wytworzenia się śluzowatej masy, następnie odcedzić. Przelać ją do wanienki i posiedzieć w przygotowanej masie lnianej 15 minut. Przynosi ulgę w dolegliwościach bólowych w hemoroidach.
Olej lniany: obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą. Zaleca się jego regularne spożywanie w celu poprawy profilu lipidowego krwi [14, 15, 16, 17]
Zastosowanie w kosmetyce:
Napar z nasion lnu nadaje się do kąpieli lub do bezpośredniego użycia na suchą skórę jako środek gojący.
Olej lniany stosowany zewnętrznie natłuszcza i odżywia skórę. Wspomaga regenerację naskórka. Wchodzi w skład maści i kremów używanych w leczeniu oparzeń, odleżyn i pęknięć naskórka. Kosmetyki z dodatkiem oleju lnianego doskonale pielęgnują przesuszoną skórę, chronią przed wczesnym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, goją podrażnioną skórę i zapobiegają oparzeniom słonecznym [18, 19]
Maska- kompres na zniszczone dłonie: 2 łyżki nasion zagotować z 1 szklanką mleka do powstania konsystencji kisielu. Odcedzić, nieco ostudzić, by nie parzyła i wlać do miseczki. Zanurzyć w niej dłonie, następnie owinąć je ściereczką lnianą. Pozostawić na skórze minimum 15 minut. Zmyć maseczkę ciepłą wodą [20, 21] Siemię lniane posiada szerokie zastosowanie lecznicze, jest cennym składnikiem pokarmowym oraz pielęgnacyjnym. Warto pamiętać, aby wzbogacić nim lub jego przetworami naszą codzienną dietę, chociażby dla dobra naszego układu pokarmowego.
- R. Kozłowski, Poradnik plantatora lnu włóknistego, Poznań [2006], Instytut Włókien Naturalnych.
- E. Popis, K. Ratusz, M. Przybysz, K. Krygier, A. Sakowska, M. Konarska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego tom 15 (XXX), zeszyt 2, 2015, s. 106–116
- T. Zając, J. Antonkiewicz, R Witkowicz , Kształtowanie się zawartości wybranych pierwiastków w roślinach lnu oleistego(Linum usitatissimum L.) w zależności od fazy rozwojowej i części rodziny, Acta Agrobotanica, 2002, vol. 56, zeszyt 2, s. 37-50
- H. Gambuś, F. Borowiec, T. Zając, CHEMICAL COMPOSITION OF LINSEED WITH DIFFERENT COLOUR OF BRAN LAYER, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2003, Vol. 12/53, No 3, s. 67-70
- M.S. Kurzer, X. Xu, Dietary phytoestrogens, Annual Reviev of Nutrition, 1997, (17), s. 353-381
- www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2015/07/WC500189484.pdf
- I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
- F. D. Gunstone, Vegetable oils in food technology, composition, properties and uses, Blackwell Publishing 2005, s. 318 – 322
- M. L. Leporatti, K. Ghedira, Comparative analysis of medicinal plants used in traditional medicine in Italy and Tunisia, Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine2009 (5),31, DOI: 10.1186/1746-4269-5-31
- s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/46824240/Pharmacological_basis_for_the_medicinal_20160627-29212-1n9wqj6.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1534683850&Signature=SCW78S8y6f7YHWKInpZrdur4ETk%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DPharmacological_basis_for_the_medicinal.pdf
- I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
- L. Bartkowski, Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, CHEMIK 2013, vol. 67, nr 3, s. 186-191
- Zielnik dla każdego, s.79-80
- www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2015/07/WC500189484.pdf
- A.McIntyre, Apteczka babuni w pospolitych dolegliwościach, s.85.
- I. Matławska, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005, s. 41 – 43
- A. Ożarowski, Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, PZWL 1982, s. 175-176.
- P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1987, s. 192-194
- A. Ożarowski, Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, PZWL 1982, s 175-176
- www.ziolaodkuchni.pl/zdrowa-galaretka-czyli-siemie-lniane/ (dostęp 19.08.2018)
- www.ziolaodkuchni.pl/zdrowa-galaretka-czyli-siemie-lniane/ (dostęp 19.08.2018)